BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Intoarce-te la pagina principala

 
Click pe poza pentru marire
VIDEO
Preotul stropeste cu busoic si apa sfintita fiecare cal in parte
 
Botezul cailor din Smeeni de Boboteaza - un obicei pastrat  de secole,   de tinerii din sat  06.01.2014
Peste 30 de cai s-au strâns in jurul prânzului in fata Bisericii din Sălcioara Smeeni pentru a fi botezați. Pana la terminarea slujbei de sfințire a apei, stăpânii cailor au prezentat trecătorilor adevărate lecții de calarie, fiecare mândrindu-se cu calul sau. In așteptarea preotului, străzile din apropierea bisericii au răsunat de  ropotele cailor, care i-au făcut până și pe elevii de la liceul din apropiere sa iasă la stradă și să asiste la un spectacol cum rar se mai poate vedea prin Smeeni.
După ce preotul a stropit cu busoic și apă sfințită fiecare animal,  spectacolul a continuat pe șosea,  tinerii continuând galopul prin întreg satul.
Tot astăzi creștinii care au luat aghiazma de la biserică și-au botezat prin stropire cu busuioc toate animalele și păsările din gospodărie.
Conform obiceiul locului, animalele vor fi ferite tot anul de boli ?i vor avea spor la muncă, dacă de Bobotează sunt stropite cu apă sfințită.
In Smeeni mai sunt circa 180 de cai pe care oamenii îî folosesc la diverse munci în gospodărie,  precum și în agricultură.

De sute de ani pe 6 ianuarie, când creștinii sărbătoresc Boboteaza, la Smeeni caii primesc Botezul Domnului, un obicei vechi de sute de ani,  ce se mai păstrează în puține locuri din țară. Cei care țin cu sfințenie tradiția sunt tinerii care, încă de la primele ore ale dimineții ies călare  galopând cu mândrie pe ulițele din sat, pentru a-si expune consătenilor exemplarele pe care le cresc în gospodărie