BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Intoarce-te la pagina principala

 
Click pe poza pentru marire
VIDEO
In unele locuri ciulinii depasesc 2 m inaltime
 
Ciulinii Baraganului au invadat hectare intregi de pasune in lunca Calmatuiului de langa Smeeni 23.07.2014
Ciulinul sau scaietele este o plantă cu tulpină si frunze spinoase, cu flori roșii, care crește pe locuri necultivate in special in Câmpia Bărăganului.

In apropiere de Calmații, la marginea satului Smeeni, intr-un loc in care in urma cu câțiva ani au fost îngropate tone de gunoi, a răsărit anul acesta o pădurice de ciulini. Pădurice la propriu deoarece ciulinii sunt atât de deși încât ai putea sa te ratacesti prin ei. Aceștia s-au întins pe hectare întregi din pășunea satului, iar acum când au ajuns aproape de maturitate, in unele locuri depășesc și înălțimea de doi metri.
Sătenii spun că în acest an, mai mult ca niciodată, planta a invadat mult spațiu din pășunea satului, apropiind-se aproape foarte mult și de unele dintre locuințele oamenilor. Văcarul satului spune că a atras atenția de nenumărate ori autorităților locale de faptul că aceste plante trebuie eliminate, deoarece animalele pe care le are in grijă la păscut se afundă printre ciulini și cu greu mai pot fi scoase de aici. De asemenea in zonă se află și câteva case în care locuiesc romi, iar copii acestora găsesc motiv de joacă tot printre pădurea de scaieți, uneori chiar accidentându-se.

O parte dintre oamenii care locuiesc aici spun că au făcut numeroase cereri la primărie sa li se dea spre folosință in scopuri agricole o parte din terenul unde astăzi au crescut ciulinii, insa au fost refuzați de fiecare dată. " Am suportat gunoaiele de aici atâția ani și când am fost la primărie sa ni se dea teren, că cedam locuri pe unde aveam, n-au fost de acord. Noi vrem sa facem aici în locul ciulinilor agricultură, sa plantăm niște pomi pentru a opri zăpada iarna. Acum sa investească primăria bani în erbicid sa scăpam de ei, că se înmulțesc de la an la an" ne-a declarat revoltată o femei ce are casa la doar câțiva pași de pădurea de ciulini.

Momentan acum, o posibilă soluție pentru distrugerea acestor plante ar fi tăierea și arderea lor, pentru că dacă vor ajunge sa facă semințe, odată cu venirea toamnei acestea vor fi luate de vânt si întinse pe zeci, poate chiar sute de hectare, iar în anii următori întreaga pășune din lunca Calmătuiului, la Smeeni poate fi invadată de Ciulinii Bărăganului.