BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Intoarce-te la pagina principala

 
Click pe poza pentru mariere
VIDEO
Tinerii sunt cei care duc traditia Plugusorului mai departe
 
Plugusorul din Smeeni a fost vazut de intreaga tara.  31.12.2013
Zeci de cete de colindători au ieșit la colindat în Ajunul Anului nou pe ulițele din comuna Smeeni județul Buzău. Îmbrăcati în straie populare, colindătorii merg pe la toate gospodăriile din sat pentru a le ura sătenilor recolte bogate si prosperitate în anul care vine.
La Smeeni, în județul Buzău, colindătorii merg, ca pe vremuri, cu plug și cai împodobiți cu beteală și canafi, care fie sunt înhămați la căruțe, fie sunt călăriți.
Tinerii folosesc tălăngi, clopote și biciuri. Se opresc la fiecare casă pentru ca toți sătenii să aibă parte de sănătate și belșug în anul care vine. Uneori mai găsesc și porțile zăvorite însă nu se lasă dezamăgiți și continuă în speranța că vor avea succes în altă parte.   Se mulțumesc cu ceea ce le dă fiecare gospodar: nuci, mere, covrigi sau colaci. Sunt primți chiar și cu masa întinsă, satenii oferindu-le la sfârșitul urării câte un pahar de vin, cozonaci și nu în ultimul rând bani.   Pe lângă Plugușor, prin sate se mai merge și cu Capra însoțită de lăutari. Potrivit tradiției, capra și ursul care-i însoțesc pe urători simbolizează moartea anului vechi și nașterea celui nou.   Spre seară, plugarii termină de colindat după care se retrag la câte unul acasă, împart banii strânși și se pregătesc de întâmpinarea Anului Nou când vor pleca cu Capra sau Sorcova.
Citeste si aici....