BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Click pe poza pentru marire
VIDEO
Intoarce-te la pagina principala

Dumitrascu Nicolae, viceprimarul comunei Smeeni, omul care in aceste zile va monitoriza activitatea de ingropare a gunoiului din Smeeni
In aceasta perioada autoritatile locale din Smeeni au ca sarcina eliminarea rampelor de gunoi de la marginea localității. Cele doua locatii (Smeeni si Salcioara) unde s-a depozitat gunoiul timp de peste douăzeci de ani,  au acumulat mii de tone de gunoi menajer și de grajd, fiind o adevărata sursă de poluare atât pentru oameni, dar mai ales pentru terenurile agricole și mediul înconjurător.
Soluția găsită de autorități a fost îngroparea munților de gunoaie de aici. Pe 4 iulie 2013 a început acest amplu proces ce va dura cel puțin 2 luni, daca se va lucra zi de zi. Gunoiul din aceste rampe neecologice se întinde pe o suprafață de cel puțin 10 ha, ceea ce pentru satul Smeeni este extrem de mult.

Concret, cu ajutorul celor două buldo-escavatoare, aflate în dotarea primăriei, precum si a unei macarale cu care se sapa o groapa de mari dimensiuni, se încearcă îngroparea acestor resturi menajere. Problema este simpla daca ne gândim la resturile biodegradabile sau gunoiul de grajd care este deja putrezit.  Ceea ce poate nu au luat în calcul autoritățile sunt sticlele, peturile, plasticul și tot ceea ce înseamnă gunoi nedegradabil. Știm foarte bine ca acum se face selecția gunoiului. Oare prin îngroparea acestui gunoi nu este afectată fertilitatea solului din zonă? Pânza freatică nu va fi afectată în timp? Sunt doar câteva întrebări la care poate nu s-a gândit nimeni.

Dincolo de acestea,  pana la finalizarea acestui proces, autoritățile încearcă sa-i conștientizeze pe cetățeni de necesitatea depozitării gunoiului menajer în tomberoane sau saci de plastic, ce vor fi ridicate de firma de salubrizare  de două ori pe lună, iar gunoiul de grajd sa fie adus la rampele special amenajate în acest sens.

Educarea cetățenilor  în acest sens este însă o altă problemă cu care se confruntă aleșii locali. Mulți oameni încă sunt obișnuiți sa urce gunoiul în căruțe sau remorci și sa-l arunce acolo unde știau ei că se aruncă de ani de zile. Pentru a stopa acest lucru autoritățile promit că vor recurge la măsurile legale și vor merge până într-acolo încât vor da amenzi usturătoare celor ce vor fi prinși.

Profitând de disponibilitatea d-lui viceprimar de a vorbi deschis în fata camerei de luat vederi,  am ridicat și problema pășunii locuitorilor din satul Caltuna. Am smuls astfel de la dânsul promisiunea ca cel târziu anul viitor,  cetățenii din acest sat, nu se vor mai plânge ca nu au unde sa-și hrănească animalele, iar suprafața de pământ care acum este arabil se va transforma în pășune.


Lupta cu muntii de gunoaie de la marginea satului Smeeni. Autoritatile locale ingroapa gunoiul strans aici de peste 20 de ani.  4 iulie 2013
Problema gunoiului din Smeeni nu este nici pe departe una rezolvată in totalitate. De circa doua saptamani, asa cum a promis, viceprimarul localitatii, Dumitrascu Nicolae a luat fiecare strada din sat, la rand si a anunțat prin portavocea atașata pe mașina primăriei, ce trebuie sa faca fiecare cetatean al comunei, pentru a nu mai depozita deșeurile menajere si gunoiul de grajd in alte locuri decât in cele special amenajate, stabilite la nivel local de catre aleșii de la primărie.  Mai precis, după anunțul facut de viceprimar la portavoce, oamenii trebuie sa duca gunoiul de grajd numai la rampa de gunoi speciala, aflata la marginea localitatii, acolo unde se afla un om angajat de primarie, care-i îndruma pe oameni si care veghează la felul in care este depozitat gunoiul.

In ceea ce privește deseurile menajere, al doilea gospodar din comuna, a accentuat de zeci de ori prin "goarna" de pe mașina,  faptul ca in fiecare luni si marți, de doua ori pe saptamana, firma de salubitate, cu care primaria are contract, trece prin sat,  pe fiecare strada, ridicand resturile menajere scoase in fata porților de fiecare cetatean. Obligatia oamenilor este aceea de a depozita gunoiul in pubelele procurate cu 33 de lei de la primarie, iar cei care nu dispun de aceste pubele, sa foloseasca saci menajeri sau pungi de plastic.

Actiunea inedita, de responsabilizare a cetatenilor din Smeeni, prin intermediul mesajelor sonore, facute la portavoce de catre viceprimarul Smeenilor, va continua si la sfarsitul saptamanii viitoare, in speranta ca fiecare cetatean al localitatii va constientiza importanta selectarii gunoiul provenit din fiecare gospodarie. 

Click pe poza pentru marire
VIDEO
Masina primariei, a umblat la sfarsit de saptamana pe toate strazile din Smeeni si Moisica.
Actiune inedita a viceprimarului din Smeeni, pentru responsabilizarea cetatenilor in problema gunoiului din comuna  14 iulie 2013