BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Istorie locală. Viața oamenilor din trecut și până astăzi
Descoperiri arheologice pe raza comunei Smeeni
S-a spus de nenumărate ori că zona comunei Smeeni a fost dintotdeauna una binecuvântată încă de la începuturile vieții pe acest pământ. Solul bogat și apa Călmățuiului care au dat localnicilor bucatele de zi cu zi, pădurea care i-a apărat pe aceștia de prea multe ori din calea tuturor celor care
au căutat să le tulbure liniștea, toate acestea au fost argumente hotărâtoare care i-au făcut pe cei stabiliți aici să prindă rădăcini adânci.
Dovadă stau numeroasele descoperiri arheologice in zona câmpiei Călmățuului, mai ales pe raza comunei de astăzi Smeeni stau la baza intemeierii satului Smeeni. Movilele existente pe raza comunei au atras dintotdeauna atenția nu numai a arheologilor ci si căutărilor de comori care sperau sa găsească aici importante averi. 
In regiune si cu deosebire pe malul înalt al Călmățuului sunt înșirate movili mari,  ridicate de triburile care au locuit prin aceste părți la începutul istoriei. Țăranii cred ca aceste movili sunt ascunse comori, căci, zic ei se vad de multe ori noaptea flăcări jucând pe ele ceea ce, după cum se știe, e semnul sigur al prezenței comorii. Cu aceasta credință ei au găurit movilele, dar nu știu sa fi găsit comori”, spunea la începutul secolului XX, marele moșier Constantin Garoflid.
Alții spun ca aceste movile trasau traiectoria unui anume drum, ele fiind întâlnite și pe raza comunelor învecinate. Cert este ca toate căutările au scos la iveală vestigii arheologice importante.
Cele mai vechi piese descoperite provin din satul Smeeni.
In 1959, arheologii au cercetat un tumul de dimensiuni foarte mari, 4 metri înălțime și un diametru de maxim 55 metri, căruia localnicii ii spun “ MOVILA MARE” sau “ MOVILA DINTRE SATE” situat între localitățile Smeeni și Sălcioara, în marginea terasei înalte din dreapta pârâului Călmățui. Aici s-au descoperit 24 de morminte. S-a constatat ca amenajarea monumentului funerar în epoca bronzului a deranjat urme de locuire mai vechi, din neolitic si eneolitic. Mai precis este vorba despre aspecte ale culturii Boian, ale culturii Aldeni II, ilustrat prin descoperiri de fragmente ceramice si material litic si aspecte ale culturii Horodiștea-Foltești căreia îi sunt atribuite un bordei și mai multe fragmente ceramice. Deosebit de important pentru datare a fost un fragment decorat cu scoica, aflat in groapa mormântului 19, precum și alte fragmente ce reprezintă crestături pe buza si pe umăr, descoperite sub mantaua moviliței ridicate deasupra mormântului 17. Observațiile stratigrafice din tumul au permis împărțirea celor 24 de morminte din epoca bronzului in orizonturi cronologice, cele mai timpurii morminte din tumul, respective cele numerotate cu 5, 12, 14, 17 si 29 aveau inițiale fiecare câte o manta individuală, toate acoperite la un moment dat cu o movila de pământ de dimensiuni mari.
Înmormântările mai târzii, mai precis mormintele 1, 7, 8, 9, 11, 13, 15, 16, 18 si 20 - 28 fie perforează mantaua tumului, fie au dispunere periferica si circulara in raport cu aceasta. Toate mormintele descoperite sunt de inhumație. Un singur, mormânt 19 dublu se individualizează printr-o cameră mortuara, constând intr-o carcasa împletită din nuiele și acoperita cu rogojini. Celelalte morminte sunt amenajate in gropi de formă rectangulară, având acoperișuri din bârne așezate în lungul gropii. Toate acestea conțineau ocru, fie depus sub formă de bulgare in stânga craniului, fie presărat pe oasele scheletului ori in jurul lui, iar sub scheletele găsite in poziție întins pe spate cu picioarele îndoite s-au găsit resturi de rogojini. Orientarea predominanta a scheletelor era cu capul spre V - S - V, unul singur fiind orientat spre V- N-V, iar altul E - N-E.
In interiorul mormântului 12 s-a găsit un borcan decorat cu impresiuni făcute cu unghia, depus la picioarele defunctului, in mormântul 29 - un vas aflat la picioarele scheletului, iar in mormântul 19 - un colier din dinți de animal găsit pe oasele toracelui celui mort, toate fiind morminte de copii. Alte obiecte de inventar găsite sunt borcane, o cana-askos, un castron si un inel de bucla de bronz. Este mai mare in schimb frecventa ofrandei alimentare sub forma de oase de animale.
Descoperirea din tumul de la Smeeni alături de altele similare aparține unui fenomen larg răspândit in epoca bronzului din regiunea Balcanilor pana in stepele din sudul Ucrainei si Rusiei.
Tot în "Movila Mare" au fost descoperite și trei mormin­te de inhumație cu inventar, datate de autorul păturilor "de la jumă­tatea secolului III până în plin secol IV d. HR.". Inventarul cuprinde două căni cenușii lucrate la roată, o oală din lut cafeniu cu cioburi pisate, un capac de vas lucrat cu mâna, mărgele de sticlă lenticulare, o perlă ma­re de calcedonie, două catarame de bronz, copci de bronz în formă de li, clopoțel de bronz (fragmente), un obiect de lemn (putrezit) cu trei nituri de bronz, un pumnal de fier cu două tăișuri, lama dreaptă, gar­dă scurtă, mâner dreptunghiular în secțiune cu inel la capăt, în teacă de lemn. Mormintele au fost atribuite unei populații sarmatice.
O altă descoperire arheologică este făcută în apropierea punctului "Movila Mare". Pe o terasă este semnalată o așezare datată în epoca La Tene.
În 1991, la marginea de vest a satului, la baza furaj eră a complexului zootehnic, a fost descoperit din întâmplare un mormânt de inhumație orientat N - S, care a avut ca inventar un urcior înalt cu gura trilobată, din pastă fină cenușie, lucrat la roată, care se în­cadrează bine în ceramica reprezentativă a culturii Sântana de Mureș, sec. IV d.Hr. În același loc, în 1978 mai fusese descoperit un mormânt
de inhumație ce avea în inventar și un urcior asemănător cu cel re­cuperat în 1991. La o distanță de 80 - 100 metri vest de locul menți­0nat se află o movilă cunoscută sub numele de "Movila lui Miti", pe suprafața ruia s-au găsit numeroase fragmente ceramice aparținând culturii ntana de Mur).
Pe marginea de nord - N- V a "Movilei Mari" a existat și un cimitir medieval, din care însă a fost cercetat numai un singur mor­mânt, fiindcă el a fost distrus aproape în totalitate înainte de săpăturile arheologice din 1959.
Multe alte descoperiri s-au făcut și pe raza celorlalte loca­lități ale comunei. În 1970, un cetățean din localitatea Sălcioara a des­coperit întâmplător un depozit de piese de bronz ce conținea un celt și mai multe vârf uri de lance. Dintre acestea din urmă numai două exem­plare au fost recuperate. Arheologii au stabilit că acest depozit, dato­rită compoziției sale, era de la începutul primei epoci a fierului (seco­lul XI î. Hr.).
Pe
teritoriul satului Moisica au fost semnalate vestigii ce aparțin aspectului cultural Aldeni II 8), La nord-vest de sat, pe cele două movile și între ele, pe terasa secundară a Călmățuiului au fost decoltate fragmente ceramice, o cute de ascuțit și niște obiecte dintr-o așezare datată secolul IV d.Hr. (cultura Sântana de Mureș).
Și
pe raza satului Udi au fost descoperite fragmente ce­ramice atribuite celei de-a doua epoci a fierului.
Î
n punctul La Pascali din satul Lucieni au fost adunate fragmente ceramice din secolele III - IV, care pare-se provin dintr-o așezare din epoca romană târzie, precum și fragmente ceramice de tip Dridu, ce îndreptățesc arheologii să semnaleze funcționarea aici a unei așezări și în secolele IX - XI. La est de șoseaua dintre satele Udați și Udații Noi, pe Movila Udați s-au găsit alte fragmente ceramice tot din perioada amintită, ce provin probabil din morminte.